TIEDOTE

Julkaisuvapaa 5.5.2008 klo 11.00

Julkistamistilaisuus Turun pääkirjaston Studio-salissa, Linnankatu 2,

Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin Kirjakori 2007  -tilaisuudessa

HYVÄ KIRJA ELÄÄ!

Jukka Parkkisen Korppi ja kumppanit sai Lastenkirjapöllön

 Hyvänä Haltijana toimiva kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on valinnut Lastenkirjapöllö-palkinnon voittajaksi Jukka Parkkisen nuortenkirjan Korppi ja kumppanit.
Korppi ja kumppanit on Jukka Parkkisen esikoisteos, joka kerralla nosti kirjailijan suomalaisen lastenkirjallisuuden kärkijoukkoon.

Lasten- ja Nuortenkirjapöllö jaetaan tunnustuksena yli kymmenen vuotta sitten julkaistusta, mutta edelleenkin merkittävänä pidettävästä lasten- tai nuortenkirjasta. Hyvät kirjat jäävät elämään lukijoidensa mieliin, ja lukukokemukset palautuvat vahvoina vuosienkin jälkeen. Tänä vuonna toista kertaa nykymuotoisena jaettavalla palkinnolla kirjakauppa-ala haluaa kiittää vaikuttavia muistoja luoneita kirjailijoita ja tuoda heidät ja heidän teoksensa uusienkin lukijapolvien ulottuville. Palkinnon tunnuslause on Hyvä kirja elää!

Palkinto jaetaan vuorovuosin lasten- ja nuortenkirjalle. Vuonna 2008 on Lastenkirjapöllön vuoro. Raati on valinnut viisi ehdokaskirjaa, jotka julkistettiin Henki ja Elämä -tapahtumassa Tampereella lauantaina 16.2.2008.

Hyvä Haltija Stefan Wallin perusteli Turussa valintaansa:

"Kirja kertoo ihmisen aiheuttamista ympäristötuhoista eläinten näkökulmasta. Eläinystävysten välinen dialogi on hauskaa luettavaa, sanoilla leikitellään taitavasti. Kerronta on koko ajan vetävää ja myös aikuislukijan se pitää otteessaan loppuun saakka. Kirja sopii mielestäni esikoulu-ikäisille ja siitä vähän vanhemmille lapsille. Tarinassa on monta hyvää esimerkkiä siitä, kuinka ihminen toimillaan järkyttää luonnon tasapainoa. Kirja sopisi hyvin alakoulussa ympäristökasvatuksen tukimateriaaliksi. "

Kirjailija Jukka Parkkinen kertoo itse kirjastaan

"Kun kirjoitin Korppi ja kumppanit -kirjaani, suomalaisessa lastenkirjallisuudessa oli oikeastaan vain kaksi luonnonsuojeluaiheista teosta: Inari ja Leena Krohnin Vihreä vallankumous ja Kaarina Helakisan ja Katriina Viljamaa-Rissasen Elli-Velli-Karamelli. Molempien aihe oli kuitenkin kaupunkiluonto ja ne olivat kuvakirjoja. Tuolloin Koijärven tapahtumat ja vihreän liikkeen perustaminen olivat vielä edessä.

En ajatellut kirjoittavani mitään "luonnonsuojelullista" kirjaa. Halusin vain, että tekstilläni olisi jokin yhteiskunnallinen sanoma kuten Kenneth Grahamen Kaislikossa suhisee -teoksella. Ilmeisesti luonnonsuojelu oli kuitenkin jollakin tavalla ilmassa, koska siinä hetkessä muhivat asiat tulivat kirjaani teemoiksi - voisi melkein sanoa, että vahingossa. Pääasia kirjoittamisessani oli kuitenkin se, että kirjani olisi sellainen, jonka haluaisin itsekin lukea."

Lasten- ja Nuortenkirjapöllö on kirjakauppa-alan myöntämä tunnustuspalkinto, joka käsittää Kirjapöllöpatsaan ja 1500 euron apurahan. Ehdokkaat valitsee vuosittain raati, johon edustajansa nimeävät sekä Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti että Kirjakauppasäätiö.

Lastenkirjapöllöraatiin kuuluivat vuonna 2008 Leena Lehtolainen, Paula Havaste, Päivi Heikkilä-Halttunen, Kaisa Neimala, Kaisu Rättyä, Marina Kananen, Riitta Kähkönen, Mari Kämäri, Doris Stockmann, Arto Pakkanen, Kari Vaijärvi, Sirpa Rytkönen ja Olli Eräkivi

Lastenkirjapöllöehdokkaat 2008
Huovi, Hannele: 
Salaperäinen rasia - pieniä runoja lapsille ja muille kasvaville

Kuv. Leena Ahvonen-Mäkiö. 
Tammi (alkuperäinen kustantaja Weilin + Göös 1985) 
Saturuno voi tuntua todemmalta kuin arki, kun viisaissa runoissa pienistä tuokiokuvista kasvaa suuria ajatuksia. Parhaimmillaan suuret ajatukset auttavat niin lasta kuin aikuistakin kasvamaan henkisesti. Tällaiseen kasvun mahdollisuuteen Hannele Huovi viittaa lempeän ja hauskan runokokoelmansa alaotsikossa. Huovi huolehtii myös kaikkein pienimmistä, sillä jo vauvoille voi luoda kielen avulla huimia elämyksiä.
(Teos on saanut Arvid Lydecken -palkinnon vuonna 1986.)

Nojonen, Uolevi: 
Tartsan Koivula suomalaisessa leppämetsässä
.
WSOY 1977.
1970-luvun lopun seikkailukirjassa käytetään hyväksi vanhaa salaseurakuviota tuoreella ja humoristisella tavalla. Samalla pohditaan varhaisnuorten elämän kolhuja ja kohokohtia tarkkanäköisesti ja myötämielisesti. Uolevi Nojonen punoo tarinaansa realistista ajankuvausta, rikosepäilyjä ja myös sokerina pohjalla tasapainotetun sukupuolinäkökulman, kun Jane hyväksytään mukaan Tartsan-seuraan.
Uolevi Nojonen kuuluu 1960-luvun nuortenromaanin uudistajiin. Tällä teoksellaan hän lavensi lukijaryhmäänsä myös ahmimisikäisiin asti.

Parkkinen, Jukka:
Korppi ja kumppanit
Kuv. Jyrki Vuori.
WSOY 1978.
Korppi ja kumppanit on hauska, iloinen ja älykäs luonnonsuojelukirja. Siitä puuttuu kokonaan närkästyneen paasaamisen sävy, mutta asiansa se silti sanoo selvästi. Vitsailuun kirja käyttää murteita ja sattuvaa replikointia. Joka luvun aloittaa loppusoinnuilla riemukkaasti pelleilevä nelisäe, joista osa on jo lastenrunouden klassikoita. Lastenromaani on Jukka Parkkisen esikoisteos, joka kerralla nosti kirjailijan suomalaisen lastenkirjallisuuden kärkijoukkoon.

Pennanen, Lea:
Me leijonat

Kuv. Maija Karma.
Otava 1965.
Runsas, polveileva satu esittelee modernissa fantasiaviidakossa elävän leijonaperheen perin inhimillisiä edesottamuksia. Poikien poikamaisuudesta ja tyttöjen tyttömäisyydestä kerrotaan iloisen ironisesti. Tunteiden, sään muutosten ja maisemien kuvaukset tuovat kertomukseen vakavaa kauneutta. Me leijonat muistetaan Yleisradion lastenohjelmissa ääneenluettuna jatkosatuna. Se on verraton ääneenlukukirja - iltasaduston aatelia.

Sandman Lilius, Irmelin:
Yksisarvinen
Kuv. Veronica Leo. Suom. Terttu Kiuru-Lehtonen. Otava 1962.
Hauska pikkulasten fantasia Maikin ja riepunukke Anu Angervon seikkailusta etenee kepeästi ja iloisesti hyppelehtien. Se kertoo suloista tarinaa maailmasta, jossa uskotaan lapsen kykyyn ja voimaan. Ystävyydellä ja ymmärtämyksellä rakennetaan parempaa. Teos on suomalaisen lastenfantasian vahvan tekijän varhaistuotantoa, jossa jo näkyy hänen kykynsä avata lukijalle portit mielikuvitusmaailmaan.

LISÄTIEDOT  Asiamies Olli Eräkivi, Kirjakauppasäätiö, puh. 050 540 6451

Kirjakauppaliitto ry Eteläranta 10 00130 Helsinki 040 6899 112 toimisto@kirjakauppaliitto.fi www.kirjakauppaliitto.fi
© Kirjakauppaliitto ry