TIEDOTE 4.5.2017

Lukeminen suomalaisnaisten yleisin harrastus

Seitsemän naista kymmenestä kertoo harrastavansa lukemista. Kirja on myös toivottu lahja: yli kolmannes äideistä toivoo saavansa kirjan lahjaksi tulevana äitienpäivänä. Asiat käyvät ilmi Kirjakauppaliitto ry:n teettämästä tutkimuksesta.

Seitsemän naista kymmenestä kertoo harrastavansa lukemista. Lukeminen onkin suomalaisnaisten yleisin harrastus ja muodostaa 10 prosenttia kaikista naisten vapaa-ajanviettotavoista. Lukemisharrastuksen tärkeimmät syyt ovat rentoutuminen (65 %) ja ajanviete (60 %). Yli puolet naisista lukee oppiakseen ja kehittääkseen itseään ja lähes puolet päästäkseen irti arjesta ja saadakseen omaa aikaa.  

Kirjakauppaliiton tutkimukseen vastanneista lukevista naisista 62 prosenttia lukee pelkästään tai enimmäkseen kaunokirjallisuutta. Tietokirjallisuudesta kiinnostavat eniten harrastuksiin liittyvät aiheet, mutta lähes tasavahvoina tulevat myös elämäkerrat sekä hyvinvointiin liittyvät teokset. Kaunokirjallisuuden genreistä vastaajia kiinnostavat eniten jännityskirjallisuus, rakkausromaanit ja historialliset romaanit, joskin nuorten 15–29-vuotiaiden naisten vastauksissa fantasiakirjallisuus nousee ensimmäiselle sijalle. Kotimaista kaunokirjallisuutta lukee 70 prosenttia vastaajista.

Yli puolet vastaajista ostaa kirjoja itse ja reilu neljännes saa kirjoja lahjaksi perheenjäseniltä. Kirja onkin suosittu äitienpäivälahja: tutkimukseen vastanneista äideistä yli kolmannes toivoo kirjaa lahjaksi myös tulevana äitienpäivänä.

Perinteinen painettu kirja on e-kirjaa huomattavasti suositumpi: 94 prosenttia tutkimukseen vastanneista lukee vain tai enimmäkseen painettuja kirjoja. Kirjan valinnassa tärkein tekijä on tuttu ja mieleinen kirjailija. Seuraavina tulevat teoksen aihepiiri sekä kirjan takakansiteksti. Suositukset ystäviltä, tuttavilta ja sukulaisilta nousevat kirja-arvosteluja tärkeämmiksi valintakriteereiksi.

Tutkimuksen tuloksia esitellään tarkemmin oheisessa liitteessä. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy Kirjakauppaliitto ry:n toimeksiannosta helmi–maaliskuussa 2017. Vastaajina oli 1005 15–74-vuotiasta naista. Tutkimustulos lukuharrastuksen yleisyydestä on Kantar TNS:n vuonna 2016 toteuttamasta TNS Atlas -tutkimuksesta.

 

Tutkimustuloksia lisää alla olevasta linkistä:

http://www.kirjakauppaliitto.fi/data/pdf/file-590c53d30493a.pdf

 

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Laura Karlsson
Kirjakauppaliitto ry
laura.karlsson@kirjakauppaliitto.fi
p. 050 571 5511


Kirjakauppaliitto on kirja- ja paperikauppojen etujärjestö. Lisäksi se tarjoaa jäsenistölleen neuvonta-, koulutus- ja tietopalveluja sekä toimii suomalaisen lukuharrastuksen parhaaksi. Kirjakauppaliittoon kuuluu 165 jäsenliikettä ja verkkokauppaa. Kirjakauppojen osuus koko kirjamyynnistä on noin kolmannes.

Kirjakauppaliitto ry Eteläranta 10 00130 Helsinki 040 6899 112 toimisto@kirjakauppaliitto.fi www.kirjakauppaliitto.fi
© Kirjakauppaliitto ry